Višnja Baćanović

Višnja Baćanović je sociološkinja i od 2006. radi na različitim programima i projektima u oblasti rodne ravnopravnosti i uvođenja rodne perspektive. Posebno se bavi kreiranjem politika u oblasti ostvarivanja rodne ravnopravnosti i radila je na izradi preko 20 lokalnih akcionih planova za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, kao i na izradi Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije Republike Srbije za ostvarivanje rodne ravnopravnosti (2016-2018). Osim kreiranja politika, radi na unapređenju kapaciteta mehanizama za rodnu ravnopravnost, na svim nivoima i izradom procedura i alata za sistemsko uvođenje rodne perspektive.

Na uvođenju rodne perspektive i sprovođenju rodne analize radila je u različitim oblastima uključujući zaštitu životne sredine (upravljanje otpadom, upravljanje hemikalijama, energetska efikasnost), vanredne situacije i jačanje otpornosti zajednica.

Sarađuje sa različitim međunarodnim i domaćim institucijama i organizacijama, uključujući i UNDP, UN WOMEN, GIZ, Misija OEBS u Srbiji, SIDA, Stalna konferencija gradova i opština, Centar za podršku ženama, Fenomena, Beogradski fond za političku izuzetnost, Ženski prostor, Egal, Udruženje žena Peščanik itd.